Útmutató a friss zöldség és gyümölcs választáshoz

Számtalanszor hallottuk már, hogy milyen fontos a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás. De vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy hogyan válasszuk a boltok polcairól a legfrissebbeket?

Vásároljunk szezonban!

Azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek a szezonon kívül érkeznek a szupermarketekbe egyáltalán nem a frissességről híresek. Ezeknél ugyanis a fotoszintézis, ami a klorofill, a karotinok és az egyéb fontos szerves anyagok előállításáért felelős csak mesterségesen etiléngázzal érhető el.

Arról nem is beszélve, hogy szezonon kívül a termelőknek jóval több vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, ami azt eredményezi, hogy magasabb lesz a gyümölcsöknek és a zöldségeknek a káros anyag tartalma.

De, ami a legfontosabb, hogy minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.

Hagyatkozzunk az érzékeinkre!

A gyümölcs és zöldség illata, tapintása és kinézete sokat elárul arról, hogy megfelelően érett-e, illetve ízletes vagy savanyú-e. Ezért a vásárlás során mindenképpen érdemes az érzékeinkre hagyatkozni.

Nézzük meg, hogy látunk-e rajta kis penészfoltokat, vagy a színe olyan-e amilyennek lennie kell! Továbbá érdemes keresni rajta sérüléseket is, mivel ezek sokat elmondanak a termelés során alkalmazott módszerekről.

Mindenképpen nyitott dobozokból válasszunk!

“Egy rohadt alma képes megrohasztani mindent” – ez a régi mondás ebben az esetben is nagyon megállja a helyét. A szupermarketben ugyanis elég ritkán találni olyan nagy gyümölcsös vagy zöldséges dobozt, amelyben ne lenne egy sérült vagy rohadt termés.

Ezért is fontos az, hogy nyitott dobozokból válasszunk, és alaposan vizsgáljuk meg a kínálatot, hogy a lehető legszebb és legfrissebb zöldségekre illetve gyümölcsökre bukkanhassunk.