Tippek a gyerekekkel történő utazáshoz

A legtöbben biztosan belefutottunk már olyan giccses fotókba az interneten vagy az utazási irodák katalógusaiban, amelyeken az látható, hogy a tengerparton a könnyes tekintetű szülők nevetve emelik égbe a kisgyermeküket, miközben megy le a nap. Nos, ezek a képek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Az első néhány családi vakáció ugyanis leginkább egy túlélő táborhoz hasonlítható.

Vegyük példának azt, hogy a picúrok többsége egyáltalán nem kedveli a repülést, így általában végig szokták bömbölni az egész utat! Azt pedig még nem is említettük, hogy elég csak egy pillanatra elvonni róluk a tekintetünket, és máris fejvesztve rohangálhatunk utánuk a turisták kavalkádjában. Vagy, ha netalántán még a kedvenc plüssfigurájuk is otthon marad, akkor teljes lesz a káosz.

Ezek pedig nem egy pihentető vakáció ismérvei, igaz? Na, de ha csak ezt vennénk alapul, akkor valószínűleg ki sem mozdulnánk a gyerekkel a házból, ami hosszú távon egyáltalán nem szerencsés dolog. Néhanapján nekik is és nekünk is szükségünk van egy kis környezetváltozásra.

Kidolgozott tervre van szükség

Aki újdonsült szülővé válik, annak egy időre el kell felejtenie a spontaneitást, és a nyaralás minden egyes részletét pontosan meg kell terveznie. Például azt, hogy hogyan fogja majd az idegen környezetet komfortossá és otthonossá tenni a picúrok számára, vagy hogyan tervezi lefárasztani őket.

Az utóbbira jó megoldást jelenthet például, ha keresünk a közelben egy játszóteret, vagy egy olyan szállást foglalunk, amelynek van medencéje. Ezeken a helyeken ugyanis le tudják vezetni majd a felesleges energiáikat.

Ha pedig már idősebbek a gyerkőcök, akkor jó ötlet lehet őket is bevonni a nyaralás megszervezésébe. Ezzel a trükkel ugyanis garantáltan felkelthetjük az ő érdeklődésüket is a családi vakáció iránt. De azért túlságosan nagy szabad kezet ne adjunk nekik! Sokkal jobb, ha mi vázolunk fel különböző program lehetőségeket, amelyek közül majd választhatnak.