Mungóbab csíráztatás egyszerűen

Bár a mungóbab hazánkban még nem annyira örvend nagy népszerűségnek, de Ázsia szerte már körülbelül kr.e 1500 óta használják, főként a magas beltartalmi értéke miatt. Megtalálható benne A, B, C és E vitamin, illetve vas, folsav, magnézium és foszfor. Ráadásul még rostban és fehérjében is rendkívül gazdag, és segíti a salakanyagok távozását.

De, ami a legjobb benne talán az, hogy a mungóbab csíráztatás egy rendkívül egyszerű folyamat, akár a konyhaablakban is megoldható. Így, ha szükség van némi vitamin pótlásra, akkor nem kell egyből a boltba rohanni, hanem a lentebb leírt folyamatot alapján megtermeszthetjük a saját csíráinkat.

Csíráztatatás folyamata

Első lépésként mérjük ki a szükséges bab mennyiséget a csíráztató edénybe! Ez nálunk 1 kanálnyi szokott lenni, ami 3-4 napig elegendő szendvics feltétként. Majd mossuk át folyóvízben, és áztassuk be 24 órára! 

Aztán, ha ez az időtartam letelt, akkor mossuk át ismét és tegyük a csírákat a csíráztató edénybe! Ezután pedig már csak annyi dolgunk marad, hogy naponta 2-3-szor, általában reggel és este leszűrjük őket. Arra viszont azért nem árt odafigyelni, hogy eközben minél kevesebb fény érje őket.

Ha mindezeket a dolgokat betartjuk, akkor a 3. nap az apró csírakezdemények már fogyaszthatóvá is válnak. Sőt, ilyenkor a legfinomabbak. Sokkal ropogósabbak, mint a boltban vásárolt kiszerelések, köszönhetően annak, hogy nincs szükség raktározásra és szállításra.

Csírák tárolása

Amennyiben nem azonnal fogyasztjuk el a mungóbab csírákat, akkor papírtörlővel itassuk fel róluk óvatosan a nedvességet, és tegyük egy jól záródó dobozban a hűtőbe! 

Ami pedig a mungóbab csíráztatás során felhasznált eszközöket illeti, a következő adag készítése előtt érdemes őket vízforralóban forralt vízzel is átmosni, hogy teljesen sterilek legyenek.