Melyek a magyar konyha legfontosabb zöldségei?

Bár az elmúlt évszázadok során a konyhaművészetünk folyamatosan formálódott más népek hatásaira, de mint minden országban, nálunk is megvannak azok az alapanyagok, amelyek legjobban jellemzik nemzetünk konyháját.

Ezek közé tartoznak a karakteres fűszerek, a húsfélék, a kenyér, a méz, a tejtermékek, és természetesen a gyümölcsök illetve a zöldségek. A mai cikkünkben pedig az utóbbiakkal fogunk részletesebben is foglalkozni.

Kezdjük a sort elsőként az ezerarcú burgonyával!

Mivel a hús régen is a legdrágább alapanyagok közé tartozott, így az őseink a legegyszerűbb nyersanyagokból készítettek ételt maguknak. Ilyen volt például a burgonya is, amely ugyan nem a legelegánsabb élemiszer, de rendkívül sokoldalú.

A lisztesebb fajtákból készíthető például krumplipüré, nudli, burgonyakrokett vagy gombóc. A félkemény burgonya fajták pedig a rakottasokhoz, főzelékbe vagy lepcsánka sütéshez is ideálisak lehetnek.

Folytassuk a paradicsommal!

A magyar ételek többsége egyszerűen elképzelhetetlen paradicsomos alap nélkül, így a paradicsom szintén fontos részét képezi a konyhánknak. Gondoljunk csak a lecsóra, a pörköltre, a gulyásra vagy a töltött paprikára!

De ezt a zöldséget nem csupán főzve, hanem nyersen is felhasználhatjuk a salátákba. Sőt passzírozva üdítőitalnak is nagyszerű.

A sokoldalúsága mellett azonban az is az előnyei közé sorolható, hogy a többi zöldséggel ellentétben főzve nagyobb a tápértéke, mivel a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

Nem feledkezhetünk meg a paprikáról sem!

Az évszázadok során a paprika a magyar identitás szerves része lett. A felhasználásával készíthetünk előételt, levest vagy éppen főfogást is. Mondjuk egy finom lecsót, amely akkor az igazi, ha többféle paprikából készül. Kell bele némi húsos cecei fehér, enyhén csípős bogyiszlói és félig pirossá edződött lecsópaprika is.

De egyébként az sincsen kizárva, hogy nyersen, sütve vagy krémesítve fogyasszuk ezt a csodás vitaminokban gazdag zöldséget.