Legyünk felelős utazók! Válasszunk fenntartható szálláshelyet!

A COVID-19 világjárvány kitörése jelentősen megváltoztatta a fogyasztói szokásokat. Egyre nagyobb teret nyer a környezettudatosság és a fenntarthatóság a vásárlás során, sőt az utóbbi időben a szálláshelyek kiválasztásánál is.

Olyannyira, hogy a Booking.com 2019-es adatai szerint az utazók 55%-a volt eltökéltebb a tekintetben, hogy utazáskor inkább a fenntartható szálláshelyeket válassza.

No, de mitől lesz egy vendégház, egy panzió vagy hotel fenntartható?

Hivatalos definíció ugyan erre még nem létezik, de jó néhány olyan szempont van, amely egy fenntartható szálláshely ismérve lehet. Ilyen például az, ha az üzemeltetők ügyelnek az erőforrás-felhasználásra, az energia- és vízkezelésre, és a megújulóenergia-használatra, illetve az általuk nyújtott étkeztetés során helyi beszerzésen alapuló összetevőket használnak.

De ezenkívül még az is a fenntarthatóság jele, ha az üzemeltetők kiemelt figyelmet fordítanak az ott dolgozókra, vagyis hivatalosan bejelentik őket, és a mentális egészségüket is aktívan támogatják.

Hogyan bukkanhatunk ilyen helyekre?

A fenntartható szálláshelyek megtalálásához a legfőbb támpontot a szálláshely leírása és a korábbi vendégek visszajelzései adják. Hasonlítsuk össze tehát, hogy mennyire van összhangban az, amit a szállásadó ír magáról, az interneten olvasható véleményekkel!

Továbbá érdemes keresni egy harmadik fél által nyújtott tanúsítványt is. Ott van például a TripAdvisor Green Leaders programja, amelyhez csatlakozó szálláshelyek oldalán egy olyan logó van feltüntetve, amelyben egy zöld levél és a program neve látható.

Ha ezek után is bizonytalanok vagyunk, akkor akár az sincsen kizárva, hogy felhívjuk a szállásadót, és megkérdezzük tőle a dolgot.