Egy jó szelet házi sajtos pogácsa megidézi a hagyományos magyar konyha varázslatos illatait és ízeit. Kezdjük azzal, hogy az elkészítése nemcsak öröm, hanem egy kis ünnep is a konyhában.
Az élesztőt egy kevés cukorral édesített langyos tejben futtatjuk fel, amely alapvető lépés a tésztánk tökéletes állaga érdekében. Eközben a margarint apró morzsákra törjük a sós liszttel, ami a tésztának rugalmasságot kölcsönöz. Ezt követően a tojássárgáját és a tejfölt is beledolgozzuk, így a tészta még gazdagabbá válik. Amikor az élesztő megkelt, ezt is hozzáadjuk a tésztához, majd alaposan kidolgozzuk.
A tészta a duplájára kel
A sajtos pogácsa receptje szerint a kelesztési folyamat során a tészta méretét meg kell dupláznunk, ami körülbelül egy órát vesz igénybe. Ezután jön a kinyújtás és hajtogatás, ami nemcsak hogy segít a tészta rétegezettségének kialakításában, hanem a végeredményt is omlósabbá teszi. Minden hajtogatást követően a tésztát harminc percig pihentetjük, és ezt a lépést még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy tojássárgájával lekenjük, hogy a teteje szépen fényes legyen a sütés során, végül bőkezűen megszórjuk reszelt sajttal.
A tészta formázása után egy lisztezett pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk a kívánt méretű darabokat, és ezeket egy tepsibe rendezzük. Itt még egy negyedórát pihentetjük őket, hogy a tésztánk minden lehetőséget megkapjon a tökéletes emelkedésre.
A sütési folyamatot 170 fokon 25-30 perc alatt végezzük, amíg aranybarna és ropogós nem lesz a sajtos pogácsa teteje. A végeredmény egy illatos, omlós és ellenállhatatlanul sajtos finomság, amely bármelyik alkalomra tökéletes választás lehet.
Milyen hasonló süteményekkel lehet még próbálkozni?
Ha a sajtos pogácsa ízvilága és elkészítési módja bevált, akkor érdemes kipróbálni néhány hasonló típusú süteményt is, amelyek szintén a sós snackek kategóriájába tartoznak, és nagyszerűen illeszkednek különböző összejövetelekhez vagy egyszerű nassolnivalóként a mindennapokra.
A sós kiflik hasonló alapanyagokból készülhetnek, mint a sajtos pogácsa, például liszt, élesztő, margarin és tej, de gyakran kerül bele többféle mag – például szezámmag vagy mák – a tészta tetejére, ami különleges ízt és ropogósságot ad nekik.
A pizzás csigák nagyszerű alternatívát jelentenek, ha valami sósat szeretnénk. A tésztája hasonló alapanyagokból készül, mint a pogácsa, de a feltét pizzaszósszal, sajttal, sonkával vagy más hozzávalókkal bővíthető, így változatos ízvilágú harapnivalókat készíthetünk.
Ha a sajtos pogácsa bejött, akkor a tepertős változat is ízleni fog. A tepertő intenzív íze kiválóan kiegészíti a pogácsa omlósságát, és hagyományos magyar ízeket visz az asztalra.
Természetesen próbálkozhatunk különböző töltelékekkel is, például fűszerekkel, zöldfűszerekkel (például bazsalikommal vagy rozmaringgal), különböző sajtokkal (pl. feta vagy gorgonzola), vagy akár hagymával és fokhagymával is gazdagíthatjuk a tésztát.
Végül pedig, a sajtos rudak gyorsan és egyszerűen elkészíthető sós sütemények, amelyek hasonló alapanyagokból készülnek, mint a pogácsa. Ezek ropogósak és ízletesek, kiválóak a partikra vagy snackként is.
(A sajtos pogácsa elkészítési módját a www.tutirecept.hu receptjei között találtuk) sajtos p